13/07/2013

PD 2013

Ač vypadalo vše s letšním PD bez problémů a jediné co trošku mělo komplikovat naše počínání byla Cyrilometodějská pouť, tak naše "češství" opět zafungovalo. Po Luďkově návštěvě Lesů ČR, kde musíme jakožto pokaždé zažádat a zaplatit za používání cesty bakšiš, nám bylo sděleno, že tento závod po cestě prostě nepojedeme. A důvod?
 

 

Prý, že aby platila záruka realizační firmy, tak se nesmí po cestě 3 měsíce jezdit. No nevím, taky jsem tak trošku stavař a opravdu nechápu jak může obyčejnému makadamu, který je pouze uválcovaný a není ani prostříkaný asfaltovou nebo jinou emulzí, vadit provoz pár aut, které naopak cestu daleko více zhutní a na kvalitě ji naopak přidají. No "český kocourkov" funguje zřejmě i zde.Plačící


Takže jako náhradní varianta byla zvolena trasa po jižním hřebeni. Sice je posledních 800m sjízdná jen terénním autem, ale s pomocí V3S se i naše obluda nahoru vydrápala. První ekipa jela nahoru již ve čtvrtek odpoledne a druhou jsem vezl nahoru v pátek ráno. Po našem příjezdu již měli kluci postavený stan a připravené některé stožáry. Počasí moc nepřálo. Radhošť byl celý zahalený v husté mlze a většinu času mrholilo, nicméně do večera jsme měli postavené skoro vše až na 4x6el na 2m. Dalši dva stožáry čekaly na postavení již připravené. Podmínky v pátek na západ standard, z jihu zhoršené. A teď již k samotnému závodu.

Vzhledem k pouti jsme se rozhodli pro relativně light setup na 2m a 70cm, jinak klasika. Navíc mělo být již funkční pásmo 76GHz.

144 Mhz - odjel Roman 2PWR na dva směry. JIž po pár minutách se přehřál zdroj a celý cirkus mu vypnul. To se podařilo poměrně rychle Ivovi opravit. Nicméně problémy neustávaly a Ivo si stěžoval na neustávající rušení na 70cm, takže za nějaký čas šly jeho rukávy nahoru, pájka do ruky a šlo se na věc. Nějakým způsobem se mu to podařilo umravnit. Na cestě domů jsme povídali o tom jak to na té dvojce neklape a jak se to celé chovalo. Vrtalo mi to hlavou můžu říct, že na 99% už "modří vědí" kde je zakopaný pes. No jako obvykle banalita. Mrkající Nicméně toto pásmu jsme chtěli pouze odjet, takže v podstatě závod dle představ, ikdyž trošku lepší to být mohlo. V první polovině hrozné rušení, které pozoroval i otec 2SBL doma, které se jevilo jako praskání- Pachatel neznámý. Potěšilo pár spojení do PA, ale tak jak u OL7C to rozhodně nechodilo.Plačící

70cm - v režii Iva 2BDQ s 4x18 a 8x7el. Na začátku ztráta díky opravě 2m, kterou ale později dohnal. Rovněž zde pracováno s několka PA. Hezké spojení i do LZ a pak taky nezvyklých 15xI. Bohužel malá aktivita v DL, kteří asi směrovali tentokráte do pro nich atraktivnějšího směru na EA. V noci jako na všech pásmech klasický spánek. A rušení? Tentokráte to bylo od kluků z Orlických hor naprosto OK. Bohužel byly identifikovány dva jiné zdroje rušení. Bohužel i jedna ostravská kolektivní stanice jezdící v kategorii Low Power. Ikdyž jsem toto pásmo nejel, tak jsem sám viděl tu jejich krásnou ošatku na S-metru, když Ivo prolaďoval pásmo. Zde bych rád upozornil všechny KW stanice z Beskyd, že nám roste šikovná konkurence. Na konci závodu sám Ivo ale sám se svým počínáním spokojen, takže " bylo to v pořádku, brambory jsou v řádku".


23 a 13cm - 2MWR a 2VYG. Na 23cm ještě zatím bez nového PA. Takže dáme se Sašovou tomu bolševikovi rok maximálně ale dva!! Mlčící V případě nezdaru se asi radši ubereme do radioamatérské penze. Usmívající se Začátek závodu, jak už je u nás zvykem velice pomalý. Nu co není přeci kam spěchat ne? Sice my udáváme číslo 15 a blízká konkurence již třeba 35, což nás trošku prudí, nicméně zůstáváme pořád klidní s vědomím že naše chvíle teprve příjde. Mrkající Spojení pomaličku přibývají a dokonce pomalu doháníme čísla z minulého PD. Sobotu končíme s 29K body v cca 01UT, kde se oba ubíráme do věčných lovišť. Potěšilo hezké QSO s DK9TF 810km,. Ráno jsme domluveni na 06UT nahoře, ale když mě se z vyhřátého pelíšku vůbec nechce. Nevinný Nakonec mě ale vidina zlepšených CONDX žene z postele a do 3 minut jsem u rádia.Odměna příchází v podobě prvného spojení s IQ1KW na 13cm(ještě jsme ho nikdy ani nezaslechli). V 07:30 nás kontaktuje PI4GN na chatu. Koukáme na letadla, ale odpovídáme mu, že tam není vůbec žádná šance, že můžem zkusit maximálně tropo. Ladíme se na kmitočet, voláme CQ a k našemu úžasu nám PI4GN odpovídá. Následuje rychlé spojení a hned to jdem zkusit na 13cm. Říkáme si že tam už to bude asi trošku problém, nicméně chyba lávky a i na 13cm je během chvilky 1000km v logu. Během bohužel trošku krátkého otevření, děláme na 23cm PA6NL, PA3AWJ a PI4GN a posledně dva zmíněné i na 13cm. Následuje OZ1ALS ale via AS. V 10:45 I3ZVN/3 bez problémů na SSB. Pak ještě v 11:16 přes AS Wim PA0WMX a skoro hned za ním hezký 9A1CBM z JN83 s 10W (hrál fakt stabilně). Jako třešnička na dortu dělám v 13:13 IV3VFR/MM z JN65.


TOP 5 23cm:
PA6NL JO21 1029km
PA3AWJ JO21 1000km
IQ1KW JN34 991km
PI4GN JO33 906km
PA0WMX JO21 892km


TOP5 13cm:
PA3AWJ JO21 1000km
IQ1KW JN34 991km
PI4GN JO33 906km
OZ1ALS JO44 830km
SM7LCB JO86 768km


9,6 a 3cm
Tentokráte 2KW a 2UYU odjeli ze stanu. První den se klasicky věnovali 3cm a povedly se hezké QSO s I6XCK a IZ4BEH, druhý den už jen 9 QSO ale i tady se ke konci otevřela RS do I a do logu přibyli I4XCC, IK3GHY a I3ZHN. 9 a 6cm klasické spojení a díky spojení těchto 3 pásem se moc nešlo díky nedostaku času věnovat AS spojením do DL. Celkově ale spokojenost.

24,47 a tentokráte již funkčních 76GHz:
Toník 2VMC již měl tentkoráte sebou posilu v podobě Pepíka 2STK. Zdravíčko jak se zdá se u něj umoudřilo, takže Pepa is back. Kluci vymlátili vše co se dalo. Škoda že 2QI oděšlo 24GHz a my ho nestihli (to bylo tak jediné co uteklo). Bohužel na 24GHz OK5Z nejeli a OK2R byli v YO. Tam na to stanice nějak v poslední době všeobecně kašlou. Paradoxně na 47GHz krásných 7 QSO a na 24GHz jen 4QSO. Krásné 4 QSO na 76GHz a dva OK rekordy v závodech jak do počtu bodů, tak QSO. Congrats kluci.

Z PD vše takže NSL v VHF 2013

73 Aleš 2MWR

Žádné komentáře:

Okomentovat