09/03/2012

I. subregionál 2012

Tak a opět tu máme novou sezónu. Zima je pomalu pryč, představy o tom co se za zimu stihne zůstavají zatím pořád jen představami, ale nyní tak trochu popořadě.

Letošní sezóna pro nás začala díky OK1RW tentokráte již trošičku dříve. Před lednovým PA se mi totiž ozval zatím neznámý hlas, jestli nevím o nějakém QTH vhodém pro odjetí PA na 2m. Samozřejmě že vím, protože naše staré QTH na Koňakově je již dlouho nevyužívané. Loni jsme sundali 4x18el na 70cm, ale 14el. PBM na 2m zůstal pořád na střeše. No snad ještě funguje. Kupodivu i po nějakých snad i 5-ti letech nejeví anténa žádné vady. A tak to může Jirka bez zbytečného fyzického vypětí při stavění antény ve sněhu odjet.

Na únorový závod opět hlásí svůj příjezd na místo činu a tak mu připravujeme malé překvapení v podobě IC756PROIII s novým trasvertorem 21/144Mhz a krystalovými branami a s jedním PA GS35b. Hlavní důvod je to celé odzkoušet v ostrém provozu a zjistit a odstranit pokud možno dopředu možné závady. Vše probíhá bez problémů až na jeden přerušený káblík v příjímací cestě, který způsobuje dosti značný útlum. Nicméně maličký poklep Jirky po asi 80 minutách problém řeší a do konce závodu již konečně šlyší jak má. V každém případě Jirko díky za projevený zájem a i nás to asi vyprovokuje dát QTH aspoň na podzimní podmíny trochu dopořádku.

Nyní již k 1.subru. Bohužel této akce jsem se jaksi nemohl na 100% zůčastnit, protože jsem dostal jako dárek dovolenou na loďi a protože darovanému koni na zuby nehleď, tak jsem musel oželet že se vrátím až ze soboty na neděli. Nicméně klukům jsem slíbil, že určitě přijedu pomoct minimálně aspoň s balením. Ve 3 ráno v neděli ulehám po 16ti hodinové jízdě autobusem beze spánku konečně do hajan. Kolem 13-té hodiny přijíždím na vrchol Malé Lhoty, která se stejně jako loni a předloni stala našim útočištěm pro tento závod.


Kóta vysoká něco přes 650 ASL sice nedává šance na nějaké výrazné úspěchy ale je ideální na vyhnání všech pavouků a na relativně rozumný začátek sezóny a ne až tak velkou ztrátu v MČR na ostatní. Cíl byl jasný: zůčastmit se na všech pásmech co máme v nejméně náročném setupu, abychom to zase stihli do setmění v neděli sklidit. Prvotní problém nastal již na Bečvě, tedy docela standardní a to s naší přítelkyní Avií tzv.obludou. Tentokráte ne díky minuloroční opravě s jejím technickým stavem. Avie jednoduše nebyla pod zmrzlým sněhem skoro vůbec vidět. Zde patří největší díky Jardovi 2UYU za úspěšnou misi s krycím názvem " Vyprostění obludy z ledového krunýře".

Takže jak již jsem zmínil, tak setup značně omezený na 2m 4x6+GS35b ale již tedy s novým transvertorem, na 70cm 4x18 a GS35b a na 23/13cm stará 1,6m parabola. Zbytek pásem se již více moc omezit nedá, takže tam při starém.

Na 144Mhz snad vše OK, žádné stížnosti na rušení a závod v režii 2PWR (poslední 1,5hoďky jsem si odjel i já). Nakonec výsledek docela potěšující a tedy cca 370QSO a 110K bodů.


432Mhz v režii Iva 2BDQ. Začátek nevypadá valně a kolem půnoci jen něco málo přes 100QSO a brácha si stěžuje na obrovské QRM od Cyrilů. Proběhly nějaké telefony mezi bráchou a Pavlem 2PMU a v neděli dopoledne si brácha již na rušení nestěžuje a i spojení přibývají o to rychleji.Závod končí an necelých 190QSO a 53K bodů, což je taky oproti výsledku z minulého roku potešující. Na obrázku vpravo.


23 a 13cm jede 2VYG. Na 23cm lepší jak loni a necelých 60QSO a 16,5K bodů. Na 13cm myslím 13QSO a kolem 2,5K bodů, což je trošku horší než loni, ale jinak taky dobrý a i zde spokojenost. Na obrázku vlevo.

9,6 a 3cm je Luďkovo 2KW. Na 3cm obrovský problém s rušením a pásmo je celé pokryté různými písky a zázněji od místních mikrovlných tras. Tím taky trochu omezen provoz na 9 a 6. Výsledek za očekáváním, ale ono to ani člověka nemůže bavit, když musí každou stanici hledat několik minut mezi zázněji.

24 a 47GHz v režií 2VMC a 2STK. Paradoxně zde lepší 47Ghz, kde se podařily 2 QSO narozdíl od 24Ghz, kde pouze jedno. Zkoušela se i další spojení. ale buď problém v profilu, nebo v technice jedné ze stran se toho bohužel víc nepovedlo.


Na druhý subreg již doufám budou připravena další vylepšení na 23 a 13cm, na což už se opravdu těším, hlavně mě zajímá rozdíl našeho dosavadního 6W QRP ve srovnání s vyšším zatím i pro nás neznámým výkonem. No doufejme, že se aspoň něco podaří, nicméně aspoň se na tom pracuje, takže jednou to určitě bude.


73 a NSL v 2 SUBRU Aleš OK2MWR