30/05/2011

Uchycení kotev

To co dlouho uzrávalo v našich hlavách nyní dostalo konečně nějakou reálnou podobu. Dlouho jsme přemýšleli nad tím, abychom kolem kotev nemuseli dělat vždy koaxiální mašle, abychom koaxy jednoduše neutočili a aby se nám nepřimotávali do kotev a bránily tak v točení anteních systémů. Po debatách na Radhošti již snad 2 roky zpět s Tondou 2VMC se nám nyní definitivně podařilo tento problém vyřešit. Samozřejmě, že ty dva roky jsou opravdu dlouhá doba, ale jak se říká vše musí uzrát. Saša 2VYG se trochu posnažil a namyslel v podstatě zcela jednoduchý systém. I tak byl pro některé z nás zprvu docela nepochopitelný, ale po nějakémtom vstřebávání se to dostalo pod kůži všem zůčastněným. Samozřejmě vše je založeno na tom, že rotátor je v patě. Při použití rotátoru na stožáru opravdu nedoporučuji. Nefunguje to.


Asi se divíte docela malým rozměrům. Nedivte se. Tato kotva počítá s průměrem trubky 120mm a bude sloužit na 12m stožár na novou 3m parabolu. Provedení pro 50mm trubky je opravdu trošku menší. Vnitřní průměr trubky tam bude "jen 100mm". Při rozdílu trubek 50mm je tedy na každé straně 25mm, což stačí k projití N konektoru, který tedy prochází mezi těmito dvěma trubkama.

Takto by to pak nějak ve finále mělo vypadat. To co vidíte je jen zatím lehce poskládané a chybí to ještě celé sešroubovat. Je pravda, že zde nepočitáme s kabely mezi vložkou a trubkou, ale dokázali jsme si, že celý systém funguje a další takovéto úchyty jsou již nařezané a čekají na PD, kde již budou potřeba.

Aleš 2MWR

Žádné komentáře:

Okomentovat