Zajímavé linky

21/09/2017

VHF 2017

Někteří si přáli a někteří si zasloužili, abych zde na web zase něco napsal o našem působení v nějvětším 2m závodě celé sezóny. Na tomto pásmu si myslím, že u nás již není co zlepšovat a tak na něm všechny broučky vyháníme opravdu jen na VHF kontest. V ostatních závodech buď nejedem vůbec, nebo maximálně jen jako 3S kategorie. Tedy single op/ single PA/ single ANT. Samozřejmě, že vytáhnout celý setup je pro nás hodně motivační, protože když to je jednou za rok, tak se na to člověk docela těší. Ono za ten pocit, že vás najednou volá takřka půlka Evropy to opravdu stojí.
 
 
 

Takže popořádku. Na závod jsme se, jako již tradičně pokud je stavění hodně, vydali pátečního rána. Počasí vypadalo slušně, ale bylo jasné že to dlouho nevydrží. Tento závod jsme odjeli ve složení 2PWR, 2VYG, 2BDQ a já 2MWR. Největší dík zde patří Toníkovi 2VMC, který byť měl své jiné důležitější povinnosti, tak přijel pomoci jak u stavění, tak u balení, za což mu zde chci opravdu poděkovat. Rovněž Pavlík přijel na své krosině a taky se připojil, bohužel to už stav počasí odpovídal předpovědi, takže to bylo spíše o schovávání před deštěm, než o něčem smyslupném. První den jsme tedy postavili pouze 4x17 a 2x18el a zbylé dva směry zbyly bohužel na sobotu.

Při stavu počasí převládaly názory, že 8x5el stavět nebudeme, ale nakonec jsem prosadil svoje a i tato anténa se spolu s 4x6el podařila dát nahoru. Sice to bylo s veškerým úsilím všech, ale snad se to aspoň trochu vyplatilo. Je ale pravdu, že tato anténa je takové spíše nutné zlo, protože rušení z JV, kde je skoro celý závod natočená, je opravdu příšerné a udělat něco tímto směrem, je pro nás ve velkých závodech spíše utrpení. Byl bych pro použít radši 2x17 el. nebo něco podobného, která je úzká, ale myslím, že do 2m v blízké budoucnosti investovat nebudeme, protože prïority jsou nyní někde jinde.

Těsně před začátkem závodu volám OM6A a oba dva si kontrolujeme kvalitu a šířku signálu. Vše je v pořádku na obou stranách a tak může závod bez problému začít. Závod rozjíždím osobně spolu se Sašou 2VYG, který mi zapisuje.


První hodina probíhá docela stadnadrdně, akorát se mi zdá že je to nějak poslabší než jsem zvyklý a že TCVR nějak málo budí. Ze zajímavějších stanic přichází 9a1v z jn82iw. Končím na 97QSO. Ve druhé hodině mi bráchá přidává trošku buzení z IC756 a hned je to najednou docela znát. Ve druhé a třetí hodině je to 74 resp. 68QSO a třetí hodina je bodově i nejvýživnější za celý závod. Pak nastupuje Roman 2PWR a spolu se Sašou 2VYG jedou až do cca 23UT, přidávají 61/53/36/37/31 a 24QSO a končí na 481QSO. Sledujeme minulé roky a vypadá to cca podobně jako loni. Samozřejmě neděle vždycky ukáže a díky předpovědi, která rozhodně dobrá není, jsem spíše pesimista. Vidím to tak na odřených 700QSO. No uvidíme. V noci se střídáme u rádia s bráchou 2BDQ. Rate samozřejmě klesá, ale to se dá v noci očekávat.

Ráno nastupují čerstvé síly a hned je to i poznat. Spojení plynule přibývají a v 11:03 máme zalogováno nr.700. Do konce závodu zbývá ještě poměrně dost času, takže ostuda to tentokráte rozhodně nebude. Paradoxně i přes velkou nepřízeň počasí stanice z DL volají a jejich 211ks je milým překvapením. Otázkou je, co by bylo, kdyby jsme v podstatě celý závod nebyli v těch největších sra.kách. Tošku poslabší se mi zdál směr JV, zejména YU/YO/9A stanic opravdu nebylo moc.

Balení proběhlo opravdu rychle. Ono když jste celí mokří, promrzlí, tak to chcete mít opravdu rychle za sebou. Takže pak úprkem na chatu, rychlá převlíkačka do krásně suchého a šupky dupky domů pod vyhřátou peřinu.

73 všem a naslyšenou v UHF 2017 Aleš 2MWR

Žádné komentáře:

Okomentovat