Zajímavé linky

06/11/2015

UHF 2015

Letošní sezónu nás od samého počátku doprovází štěstíčko, body do MČR se každý závod jen hrnou a vytčený cíl - získat potřetí v řadě titul Mistra České republiky v práci na VKV v kategorii MULTI OP - je již před UHF contestem opravdu blizoučko. Aktuální situaci tak někteří členové týmu pojali spíše než přípravu na závod jako návrh, vývoj a výrobu nových vylepšení a samotný závod pak jako příležitost k testování. Nejaktivněji se jevil Ivo 2BDQ, který zapracoval na nových 70-kových anténách, bohužel služební povinnosti mu znemožnili ostrý test v závodě, nestíhal a tak v podstatě testovat ještě nebylo co. Alespoň pár obrázků z jeho "dílny" však ukážeme rádi.







Již zažitý předzávodní program jsme zahájili v pátek ráno naložením potřebných propriet na Bečvě u Jardy 2UYU, a protože chlapci Bubíkovic 2BDQ a 2MWR opět nějak nestíhali dojet ve smluvený čas, téma být co nejdříve nahoře a co nejvíce toho postavit již v pátek plynule přešlo v jiné téma, a to teplá strava a lidský organismus v pátek v pravé poledne, a tak už vlastně nebylo kam spěchat, v klidu jsme se všichni přesunuli ke společnému obědu do místní hospůdky. Zdejší kuchař správně sází na osvědčená česká jídla, všichni jsme odcházeli spokojeni a napapaní. Třemi vozy jsme se přesunuli na vrchol Radhoště, během cesty nám jednak hezky slehlo, jednak jsme cítili, jak nám vitamíny a proteiny z knedlíků zvětšuji objemy svalů a s nabytou energií jsme zahájili letošní poslední závod stavěním antén.

Nakládáme na Bečvě:
2BDQ a 2PWR pracují:
Stožár pro 4x18el ještě leží:
Co se skrývá za zády 3m paraboly? VŠE pro 23/13cm:
Dual feed dle návrhu OM6AA pro 23/13cm:
3m parabola, také ještě před ztopořením:
A protože vše probíhalo tak jak mělo, nic jsme nezapomněli dole, nic jsme neztratili cestou, v poklidu se podařilo postavit vše co bylo v plánu a ještě zbylo času na nějaké propagační snímky. Počasí jako v reklamě na zájezd do Karibiku, co víc si přát.
Páteční večer - odraz zapadajícího slunce:

V sobotu ráno nás přivítal na kopci funící vítr, ale ani těch 15-20 m/s, v nárazech asi i více, nám náladu nedokázalo sebrat. Pouze jsme pro jistotu vícekrát kontrolovali kotevní lana, zkušeností máme dost. Věřili jsme, že si radhošťský Fičák taky bude chtít občas odpočinout, a to byl opět náš moment, kdy jsme se chopili lan a zbývajících antén a tak již s velkým předstihem vše stálo připraveno k zahajovacímu výkopu. Skrze Sever Evropy navazovaly stanice z Východu DX spojení ze Západem a naopak, v našich končinách však klid na pásmech a ani majáky nenabuzovaly v našich myslích žádná očekávání žádných rekordů a DXových veselic...

Jak to začalo a jak to nakonec dopadlo?

432 MHz:
Roman 2PWR byl připraven, a kdo je připraven, není překvapen. Po delší pauze mělo toto pásmo plnohodnotné dva anténní systémy a v každém systému i dostatek výkonu. Spojení mu přibývala nezvykle rychle, žádné výpadky techniky nebrzdily provoz a tak v 21 UTC bylo 100.000 bodů doma a to věštilo krásné cílové skóre. Romana o náladu snad mohl připravit jedině Aleš 2MWR, který jakmile viděl jak to na 70-ce šlape, hodil 23-ce a 13-ce vidle přímo do týla, normálně zběhl, a šel jakože Romanovi pomáhat, i když všichni víme, že Roman žádnou berličku nepotřebuje. 70-ka byla v tomto UHFC nejpodařenější závod a tak dávám k dobru statistiku:

a mapu spojení, krásně jsou vidět laloky do směrů s nejvyšším počtem bodů/stanic, no chce to i na 70-ce ještě jeden směr, dobře, že Ivo 2BDQ na těch větších, delších a ziskovějších anténách už začal pracovat:


1296 MHz a výše:
Na 23cm kapánek ztrácíme motivaci, stále není hotov již dlouho slibovaný koncový stupeň, bude potřeba se správně nakopnout. No UHFC2015 však nic takového neinicioval. Závod zahajuje Aleš 2MWR, ale protože ho to trápení po dvaceti minutách nebaví, přechází zahánět chmury na fungující pásmo, viz výše, tak snad se mu to povedlo. Usedám ke stroji, nejdřív zjišťuji, že nárazový vítr bojuje o naši 3m parabolu s rotátorem a je zpravidla úspěšnější, točení anténou je asi tak 10x pomalejší než normálně, ale co je však horší, nemilé zjištění, je hluchých 13cm, ne úplně, dělám pouze lokální spojení, trošku dál utrápené QSO s OK1KUO, ale končím, když mi vždy oboustranně na první šup dělaný IK3GHY dává na chatu BIG SIGNAL a já ho tentokrát ani necítím. Ve vichru spouštět parabolu je nesmysl, navíc nikdo nemá odvahu do krabice vrtat - 13cm je tedy pro tento závod OUT. Na 23cm ztráta za konkurencí také neskutečně narůstá a tak mám jedinou myšlenku, důstojně to trápení ukončit. Sobotu jsem sice brzy odepsal, šel jsem radši fandit k televizi Walesu na MS v rugby, ale v neděli ráno jsem si nejdříve spravil chuť spojením s S53D a S50C a jako třešinku se podařil via AirScatter náš nejdelší současný možný ODX 991km s IQ1KW, zároveň to bylo letošní poslední QSO na 23cm, tak snad to bude signalizovat znovuvzkříšení... Asi v 10.00 místního času jsem měl 23/13cm sbaleno a připraveno k naložení a odjezdu.

9 a 6cm v podání Iva 2BDQ, 3cm pod taktovkou Luďka 2PKD se supportem Jardy 2UYU a 24 a 47 GHz tradičně sólo jízda Tondy 2VMC. Tentokrát vyzněly naprázdno pokusy na 24G jak s OE3A tak i s OE3KEU/3. Źádné tropo, žádná RS-ka, žádné rekordní skóre, žádné nové země (s výjimkou OE stanic - 9 cm je v OE čerstvě povoleno).

Inverze na Západ:
24, 47 a 76 GHz pracoviště:
Zleva: 1,2m dish 3cm, 4x18el 432Mhz, 3m dish 23/13cm, 1,6m dish 9/6cm, 8x7el 432Mhz.

Aby však celé naše snažení nevyznělo snad příliš pesimisticky, to vůbec. Opět musím konstatovat, že jsme strávili v pohodě 3 nádherné podzimní dny na horách. Výsledek na 70cm - 3.místo v OK, asi 4.místo v EU, umístění na bedně na 9cm a 47Ghz a vítězství na 6 a 3cm určitě má svou kvalitu. Také je jisté, že se podařilo obhájit titul Mistra České republiky v práci na VKV v kategorii MULTI OP, a to již potřetí v řadě (2013, 2014). Takže SPOKOJENOST. A NECHTE SE PŘEKVAPIT V NOVÉ SEZÓNĚ !!
Všem stanicím děkujeme za navázaná QSO, a budeme se těšit na další setkání na pásmu v roce 2016.

V Ostravě 6.11.2015

73 Alex OK2VYG

Žádné komentáře:

Okomentovat