Zajímavé linky

10/06/2015

MW 2015

Letošní MW sliboval tentokráte nádherné počasí, které bylo na Radhošti opravdu luxusní. Přes den se teploměr zastavil dokonce na 24 stupních, což v 1100m ASL není opravdu až tak časté. Na závod jsme se sešli v pátek 17 hodin na Bečvě tentokráte bez Romana 2PWR. Bohužel i on už není mladík a jak to s přibývajícím věkem bývá, tak vše jde nějak pomaleji, už i on prostě nestíhá. Usmívající se

Na závod jsme neplánovali žádné podstatné vylepšení. Před závodem se proměřily 23,13cm u Jardy 2UYU v dílně, sám Jarda dal s velkou pomocí 2UKG do cajku 9cm a i Toník 2VMC zajistil proměření nefungujících 76GHZ. Bohužel ne všechny opatření, která měla zajistit bezproblémové fungování všech pásem byla úspěšná.
 


23,13cm odjel v podstatě celé 2VYG. Stanice v logu docela přibývaly, ale již ze startu bylo jasné, že na nějaký supr výsledek můžeme zapomenout. Sice jsme na konci prvního dne měli nějakých 24K bodů, což nebylo úplně špatné, ale neděle nebyla již tak úplně vyživná jak jsme bývávali normálně zvyklí. Ze stanic potěšili opět IQ1KW (zvednutí výkonu u nich bylo opravdu znát), F6KFH a třeba i DH1WM/p na 723km za krásných 59 SSB. Je to mletí prázdné slámy, ale kolegové z SP se opět nezůčastnili. Z SP2 jediná stanice, ze které jsme nakonec i vymámili číslo spojení 001, z SP1, 3, 4, 5, 8 vůbec nikdo a to pamatuji, že z okolí Varšavy jezdilo i 5 SP5 stanic. Rovněž málo I stanic. Chyběli tradiční IZ4BEH, I4LCK, IK3COJ, IK3HHG a IK3GHY. Na západ to nějak zvlášt nechodilo. Již poněkolikáté jsme nedělali DF0MU, které jsme vždycky aspoň slyšeli, tentokráte i když měli být otočení na nás, tak za celý závod ani ťuk. PA0WMX taky tentokrát nebyl na KST, takže ani tam nic a ze severu pouze SM7LCB.

6 a 9cm odjel Ivo 2BDQ. Bohužel po nějakých cca 4 hodinách se odporoučel TX 9cm. Nějak se se 4 mW hůř dovolával resp. dobře slyšitelné stanice nějak neslyšely nás.Plačící Vysledek bohuže odpovídá času na tomto pásmu stráveném. Na 6cm to bylo bez problémů a opravdu se zkoušelo i hodně těžkých spojení jako třeba s IK3COJ, nebo třeba DF0YY. Kdyby byl Aldo QRV již v sobotu, tak by se určitě přes RS udělal, ale v neděli již RS fungovala na západ a to ještě ne tak silně jak v sobotu na JZ. Nakonec na 6cm hezký výsledek, škoda těch 9-ti cm.


3cm by si snad zasloužilo komentář přímo Luďi 2KW, ale přeci aspoň něajké základní info mám. Startovním výstřelem odstartovaly RSkové žně, které přinesly spoustu, podle mě dlouho neopakovatelných spojení. Již hoďku a půl avizuji klukům spojení OM6A, OM3KII vs. IQ1KW. Bohužel pořád to nějak nejde, ale i po nějakém čase se toto spojení daří a 991km, tedy český RS rekord v pásmu 10 Ghz je na světě. Luďa dokonce i vytáhl sluchátka, takže jsem si je i poslechl.Usmívající se Signál sice nějak obzvlášť silný nebyl, ale stabilní a zcela čitelný. Poté co šli kluci kolem 22hodiny SEČ spinkat, jsem i nějaké RS spojení zkoušel, ale bohužel se mi povedl pouze OE5VRL/5. Zajímavé na tom bylo ale to, že DL3YEE avizoval, že bere OM3KII 59S, ale přitom my jsme se po poměrně dlouhé době zkoušení ani nezaslechli. Z toho usuzuji, že RS-ka se chová tak trochu jako ES a stačí několik km a prostě neslyšíte. Bohužel nám konkurence OK2A, OK2C, OM3KII a asi i OM6A tentokráte utekla, nebylo to však o moc. Pro naši virtuální klubovou OL9W kroniku i tak to byl náš suverénně nejlepší výsledek na tomto pásmu, takže stěžovat si rozhodně nebudem, ba naopak budeme na tento závod asi ještě dlouho vzpomínat (hlavně LuďaUsmívající se).

24,47 a 76Ghz jako již obvykle ve 100% režii 2VMC. Toník je prostě jednička.Usmívající se Sám si postaví, sám si odjede, sám si sbalí a sám i odjede.Usmívající se Jediná třešnička na dortu chyběla - 76GHz opět nefungovaly, ikdyž pod kopcem bylo vše OK. Nu chce to asi pořádné košťátko a tvrdě pohrozit. Však ten pavouček jednou vyleze. Na 24GHz náš rekordní výsledek téměř 1,3k bodů. Na svědomí to mělo nedělní dopoledne. Již v předchozích závodech jsme zkoušeli OE4C a OE3A, bohužel bez úspěchu. Tentokráte se ale karta obrátila a povedly se hned oba a ještě k nim OE3KEU/3. Pokud se nepletu tak OE4C z JN77WM na vzdálenost 279km. Škoda jen že se nepodařilo přemluvit Rudiho OE5VRL/5 a Přemka OK1YA, ať to taky zkusíme. Na 47GHz se vylupalo vše co bylo v dosahu poměrně brzy, a tak mohl Toník nějak krátce po poledni spokojeně sbalit, sjet dolů z kopce a zbytek neděle se věnovat rodince.

A tak by to prostě mělo vypadat. Důležité je se vracet ze závodu sice unavení, ale zároveň spokojení. To je to, proč nás to ještě pořád všechny baví. Jak říkával jeden všem známý kamarád: Pánové je to přeci na hraní."

73 a NSL v PD Aleš 2MWR

Žádné komentáře:

Okomentovat